Występowanie celiakii
Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, to przewlekłe schorzenie zapalne jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, występuje u osób predysponowanych genetycznie. Spożycie glutenu u osób chorujących na celiakię prowadzi do uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego (m.in. zaniku kosmków jelitowych). Problem celiakii dotyczy 1 osoby na 100 przypadków na świecie.
Rozwój celiakii zależy od współdziałania 3 czynników:
- obecności haplotypu celiakalnego HLA-DQ2/DQ8 (czynnik genetyczny)
- spożywania glutenu wraz z pokarmem (czynnik zewnętrzny)
- wytwarzania przeciwciał przeciw transglutaminazie tkanowej, enzymowi biorącemu dział w deaminacji peptydów glutenowych (czynnik immunologiczny)
Celiakia niejedno ma imię
Wbrew temu, co się powszechnie sądzi, nie jest to choroba wieku dziecięcego. Co więcej, celiakia nie daje jedynie objawów związanych z układem pokarmowym, ale może również dawać nietypowe objawy w obrębie innych narządów i układów.
Zapoznaj się z filmem, w którym wyjaśniamy, jak rozpoznać oraz czy i jak można leczyć celiakię.