Czego szukasz?

Autoimmunologia
Wróć
Wróć
test text

Znajdź laboratorium

Kilka słów o celiakii

Utworzone przez Małgorzata Kozłowska
Dziecko jedzące ciastko na kolanach mamy Czytanie zajmuje ok. 1 min
Czytanie zajmuje ok. 1 min
Spis treści:

Występowanie celiakii

Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, to przewlekłe schorzenie zapalne jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, występuje u osób predysponowanych genetycznie. Spożycie glutenu u osób chorujących na celiakię prowadzi do uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego (m.in. zaniku kosmków jelitowych). Problem celiakii dotyczy 1 osoby na 100 przypadków na świecie.

Rozwój celiakii zależy od współdziałania 3 czynników:

  • obecności haplotypu celiakalnego HLA-DQ2/DQ8 (czynnik genetyczny)
  • spożywania glutenu wraz z pokarmem (czynnik zewnętrzny)
  • wytwarzania przeciwciał przeciw transglutaminazie tkanowej, enzymowi biorącemu dział w deaminacji peptydów glutenowych (czynnik immunologiczny)

Celiakia niejedno ma imię

Wbrew temu, co się powszechnie sądzi, nie jest to choroba wieku dziecięcego. Co więcej, celiakia nie daje jedynie objawów związanych z układem pokarmowym, ale może również dawać nietypowe objawy w obrębie innych narządów i układów.

Zapoznaj się z filmem, w którym wyjaśniamy, jak rozpoznać oraz czy i jak można leczyć celiakię.