Do znanych obecnie czynników ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19 należą m.in. zaburzenia odporności i krzepnięcia krwi. Mogą być one związane z deficytem witaminy D. Ponadto dostępne dane literaturowe wskazują, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko ostrej infekcji wirusowej nawet o 60%. Pozwala to przypuszczać, że niewłaściwy poziom tej witaminy może mieć wpływ na przebieg choroby COVID-19.
Korelacja pomiędzy niedoborem witaminy D u pacjentów z infekcją SARS-CoV-2 a ciężkim przebiegiem choroby została zbadana przez grupę naukowców z Nowego Orleanu. Obserwacji poddano grupę 20 osób, spośród których aż 65% wymagało pobytu na oddziale intensywnej terapii, a około 85% z nich miało niedobór witaminy D. U pozostałych pacjentów chorych na COVID-19 odsetek ten wyniósł 57%. Dane wskazują, że prawdopodobnie istnieje ścisła zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a ciężkim przebiegiem COVID-19. Przedstawione badania wymagają jednak potwierdzenia na szerszej grupie osób.
Warto zaznaczyć, że zaobserwowana zależność jest zbieżna z analizą zgonów spowodowanych zakażeniem nowym koronawirusem wśród osób bezdomnych oraz wśród Afroamerykanów. W Bostonie w schronisku dla bezdomnych, wśród których rzadziej występują niedobory witaminy D, wszyscy mieszkańcy (147 osób) przeszli infekcję bezobjawowo. Z kolei w stanie Luizjana 70% zgonów z powodu infekcji SARS-CoV-2 dotyczyła Afroamerykanów, u których często występuje niedobór witaminy D ze względu na ciemną pigmentację skóry.