Przebieg zakażenia SARS-CoV-2 może być bardzo zróżnicowany – od łagodnego lub nawet bezobjawowego po bardzo ciężki stan, często zagrażający życiu pacjenta. U niektórych osób z początkowo łagodnymi objawami infekcji SARS-CoV-2 w ciągu tygodnia może nastąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia. Na ciężki przebieg zakażenia narażone są w szczególności osoby starsze lub z obniżoną odpornością oraz te, u których występują inne choroby przewlekłe, np. cukrzyca. Wśród czynników ryzyka wymienia się również otyłość oraz palenie tytoniu.
Jak wskazują dotychczasowe analizy, 20–30% pacjentów, dla których choroba COVID-19 zakończyła się zgonem, było chorych na cukrzycę. Często wśród zakażonych SARS-CoV-2 z współistniejącą cukrzycą obserwuje się groźne powikłania tej choroby, np. kwasicę ketonową, czyli zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jednakże u części pacjentów cukrzyca rozwija się dopiero po zachorowaniu na COVID-19. W celu zbadania zależności pomiędzy cukrzycą a przebiegiem zakażenia wirusem SARS-CoV-2 powstał projekt CoviDIAB, który jest prowadzony przez międzynarodowy zespół specjalistów z zakresu diabetologii. Naukowcy donoszą, że choroba COVID-19 może być nie tylko przyczyną gorszego rokowania u pacjentów z cukrzycą, ale także czynnikiem inicjującym rozwój cukrzycy typu 2. Badacze stworzyli rejestr pacjentów zakażonych SARS-CoV-2, u których rozwinęła się cukrzyca. Dzięki temu będzie możliwe poznanie skali problemu oraz określenie objawów cukrzycy, która rozwija się na skutek infekcji nowym koronawirusem. Celem specjalistów jest również skuteczne monitorowanie i leczenie takich pacjentów, a także ustalenie, czy zaburzenia metabolizmu glukozy mijają wraz z wyleczeniem z COVID-19.