Laktoza to dwucukier, który naturalnie występuje w mleku i produktach mlecznych. Do jej strawienia niezbędna jest laktaza, czyli enzym, wytwarzany...
Nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak osteoporoza, zaburzenia płodności, anemia czy nowotwory układu pokarmowego. Dlatego bardzo...
Celiakia to choroba autoimmunizacyjna o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego znajdującego się w niektórych...
Znak „Przekreślonego Kłosa” gwarantuje, że dany produkt jest w pełni bezglutenowy. Skąd ta pewność? By go uzyskać, produkt musi spełnić ściśle...
Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą o podłożu immunologicznym, która występuje u osób z predyspozycją genetyczną. Mimo licznych badań nad metodami...
Badanie genów HLA-DQ2/DQ8 Badanie genów HLA-DQ2/DQ8 wykonuje się jednorazowo, ponieważ wynik jest ważny przez całe życie. Teoretycznie powinien być taki...
Celiakia jest przewlekłą chorobą zapalną jelita cienkiego, która na świecie dotyka jedną osobę na sto. Ma podłoże immunologiczne i występuje...
Na blogu EUROIMMUN ukazał się ciekawy wywiad z prof. Bożeną Cukrowską, która na co dzień bada dzieci z celiakią w...