Teff (tef), inaczej miłka lub trawa abisyńska, to jedno z najstarszych zbóż afrykańskich. Dotąd mało znane w Polsce, od pewnego czasu pojawia się na sklepowych półkach – zarówno w postaci całych ziaren, jak i mąki, płatków czy napoi na bazie teffu.
Teff – wartości odżywcze
Ziarno miłki zawiera dużo metioniny, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Jest bogate w błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit i reguluje częstość wypróżniania się. Duża zawartość żelaza może zapobiec powstawaniu niedokrwistości. Kwas foliowy jest z kolei szczególnie istotny u kobiet ciężarnych, ponieważ jego niedobór powoduje u dzieci wady wrodzone i rozszczep cewy nerwowej. Natomiast wapń wspomaga rozwój kości u dzieci, a dorosłych chroni przed osteoporozą.
Teff – zastosowanie
Teff, oprócz cennych składników mineralnych, ma także inne zalety. Jeśli zastąpimy sztuczne bezglutenowe pieczywo domowymi wypiekami z mąki z teffu, uzyskamy produkty o znacznie dłuższej świeżości niż w przypadku zastosowania innych mąk i nie będą się one kruszyć.
Coraz częściej teff wykorzystuje się jako zagęstnik w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji zup w proszku, ciastek, kleików, grysików i placków.
Miejmy na uwadze, że dieta bezglutenowa oparta wyłącznie o gotowe produkty bezglutenowe może prowadzić do niedoborów, głównie błonnika, witamin z grupy B czy wapnia. Jeżeli jednak włączymy do swoich posiłków zboża takie jak teff, możemy prowadzić zbilansowaną dietę eliminacyjną.
Teff – jak go jeść?
Dla Etiopczyków teff jest podstawą wyżywienia. Przygotowują z niego podobny do naleśnika sprężysty chleb o nazwie injera. Lekko kwaśny w smaku etiopski placek ma zazwyczaj średnicę 50 cm i 5 mm grubości. Jego największą zaletą jest fakt, że zachowuje świeżość przez kilka dni. Injerę można spotkać w krajach Afryki Wschodniej, a także w restauracjach w USA oraz w Izraelu, co dla podróżujących osób na diecie bezglutenowej może być kulinarną atrakcją.
Z teffu produkuje się także:
- kitta – słodki placek przygotowany bez fermentacji
- nifro – gotowany teff
- kolo – teff prażony wraz z innymi ziarnami
- tela – piwo na bazie fermentowanego teffu
- katikala – napój o większej zawartości alkoholu
- dimiso (chifko) – tradycyjna etiopska przekąska z teffu, cukru i prażonych nasion roślin oleistych (sezamu, olejarki abisyńskiej i słonecznika)
Opracowano na podstawie: Hozyasz K., Słowik M., Teff – cenne zboże bezglutenowe, Przegląd Gastroenterologiczny 4 (5), 2009, s. 239–240.
Zdjęcie: https://pixabay.com/pl/etiopia-ma%C5%82pi-trekking-908842/