Czego szukasz?

Celiakia
Wróć
Wróć
test text

Zboża bezglutenowe – sorgo

Utworzone przez Małgorzata Nieżychowska
sorgo Czytanie zajmuje ok. 3 min
Czytanie zajmuje ok. 3 min
Spis treści:

Najwięcej upraw sorga znajduje się w Afryce, gdzie obok teffu stanowi ono podstawę wyżywienia ludności. Co ciekawe, sorgo powszechnie wykorzystuje się tam również jako materiał budowlany, do produkcji szczotek i mioteł, a także jako paszę dla zwierząt. Jest to roślina niezwykle odporna na suszę i trudne warunki pogodowe.

Jakie właściwości odżywcze ma sorgo?

Ziarna sorga są dobrym źródłem białka, przede wszystkim aminokwasów, których często brakuje w polskiej diecie (tzw. aminokwasów ograniczających), takich jak tryptofan i leucyna. W przeciwieństwie do prosa, produkty z sorga nie mają wysokiego indeksu glikemicznego, a więc mogą być spożywane przez diabetyków. Sorgo zawiera dużo błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. To zboże jest dobrym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, niacyny i witaminy B6, oraz beta-karotenu, będącego prowitaminą A. Sorgo charakteryzuje się dużą zawartością fosforu, magnezu i manganu, które wpływają na prawidłową kondycję kości, a także potasu, który reguluje ciśnienie krwi, oraz żelaza, zapobiegającego powstawaniu niedokrwistości. Znamienna jest także zawartość przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, zatrzymując procesy starzenia i powstawania nowotworów. Mimo wielu jego zalet trzeba jednak pamiętać, że sorgo należy do produktów ciężkostrawnych – ze względu na dużą zawartość substancji antyodżywczych, takich jak garbniki oraz taniny, które utrudniają wchłanianie wielu składników przez organizm człowieka.

Jakie produkty możemy kupić na bazie sorga?

Duże zainteresowanie produktami na bazie tego zboża powoduje, że coraz częściej na polskich sklepowych półkach możemy spotkać sorgo pod postacią zarodków, kasz, płatków i mąki. Te artykuły doskonale zastąpią składniki zawierające gluten, gdyż sorgo jest całkowicie bezglutenowe, a więc bezpieczne dla osób chorujących na celiakię oraz tych z nieceliakalną nadwrażliwością lub alergią na gluten.

Artykuły z sorga mają zastosowanie przy wypieku ciast (warto zmieszać kilka rodzajów mąki), jako składnik musli oraz zagęstnik do zup i sosów. Sorgo wykorzystuje się także do produkcji afrykańskiego piwa i azjatyckiej wódki.

Sorgo to jedno z najstarszych zbóż. Jest spokrewnione z kukurydzą i prosem. Istnieje wiele odmian sorga (wszystkie są bezglutenowe). Jasne są przeznaczane na mąkę. Ciemne charakteryzują się dużą zawartością przeciwutleniaczy. Z kolei odmiany czerwone są najczęściej wykorzystywane na pasze. Bardzo możliwe, że ze względu na zmiany klimatu powierzchnia uprawy sorga także w Polsce ulegnie powiększeniu, a w przyszłości coraz częściej będziemy sięgać po to zboże.