Czego szukasz?

Celiakia
Wróć
Wróć
test text

Znajdź laboratorium

Relacja z Śląskiego Dnia Celiakii

Utworzone przez Małgorzata Nieżychowska
Relacja z Śląskiego Dnia Celiakii Czytanie zajmuje ok. 2 min
Czytanie zajmuje ok. 2 min
Spis treści:

W sobotę, 2 grudnia 2017 roku, w ramach Międzynarodowego Dnia Celiakii odbył się Śląski Dzień Celiakii. Konferencja rozpoczęła się o godz. 9.30 w auli A3 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Medyków 18 w Katowicach. Podczas konferencji wygłoszono wiele ciekawych wykładów na temat celiakii i diety bezglutenowej – m.in. na co zwracać uwagę podczas zakupów, jak wybierać właściwe produkty oraz jak prowadzić wspólną kuchnię w domu z osobą chorą na celiakię.

Uczestnikami konferencji byli przede wszystkim pacjenci będący na diecie bezglutenowej. Dzięki tej inicjatywie mieli oni okazję zapoznać się z działalnością Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz ofertą producentów żywności bezglutenowej. Dla uczestników spotkania dostępne były bezpłatne materiały Stowarzyszenia na temat celiakii i diety bezglutenowej. Nie zabrakło także przygotowanej przez producentów degustacji wyrobów bezglutenowych.

O monitorowaniu diety bezglutenowej mówił nasz kolega, Wojciech Wróblewski. Jak widać poniżej, plan wykładów był bardzo bogaty. Nas przede wszystkim zainteresował wykład dotyczący nietolerancji laktozy w przebiegu celiakii.

Plan wykładów:

  1. Czy dieta bezglutenowa potrzebna jest tylko w celiakii – doc. hab. n. med. Urszula Grzybowska-Chlebowczyk
  2. Dlaczego chorujemy na schorzenia przewodu pokarmowego – prof. Krystyna Karczewska
  3. Co ujawniają wywiady z dzieciństwa u dorosłych z celiakią – prof. Krystyna Karczewska
  4. Przerost bakteryjny jelita cienkiego – dr n. med. Sabina Więcek
  5. Nietolerancja laktozy u dzieci – dr n. med. Sabina Więcek
  6. Działalność Stowarzyszenia oraz zagrożenia w kuchni i na zakupach – Jacek Oleś, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – Oddział Śląsk
  7. Pułapki diety bezglutenowej – Grażyna Konińska – dietetyk, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
  8. Jak świadomie żyć z celiakią. Monitorowanie diety bezglutenowej – Wojciech Wróblewski