Czego szukasz?

Celiakia
Wróć
Wróć
test text

Znajdź laboratorium

Gluten – przez jednych uwielbiany, przez innych nienawidzony

Utworzone przez Małgorzata Nieżychowska
pączki, donaty z posypką Czytanie zajmuje ok. 2 min
Czytanie zajmuje ok. 2 min
Spis treści:

Dlaczego tak lubimy gluten?

Gluten to mieszanina białek, z których gliadyna odpowiedzialna jest za lepkość, a gluteiny za elastyczność. Razem tworzą zgrany duet, który jest niezwykle podatny na rozciąganie i wystarczająco zwarty, by zatrzymać powstające pęcherzyki gazu. Rzadko które białko ma tak wdzięczne właściwości. Dzięki niemu wyroby piekarnicze mają twardą, chrupiącą skórkę i miękki środek. Gluten to ulubieniec całego sektora spożywczego. Jest on dobrym i tanim spulchniaczem, a także doskonałym nośnikiem smaku, co powoduje, że dodaje się go właściwie do wszystkiego.

Gdzie znajduje się gluten?

Teoretycznie gluten obecny jest tylko w pszenicy, życie i jęczmieniu. Kwestią sporną jest jego zawartość w owsie. W praktyce gluten jako dodatek można spotkać dosłownie wszędzie:

  • w mięsie i jego przetworach, czyli w wędlinach, pasztetach, mięsie mielonym i paczkowanym
  • w przetworach rybnych
  • w sosach, dipach, ketchupach i majonezach (jako zagęstnik)
  • w przyprawach i koncentratach spożywczych
  • w suszonych owocach, m.in. w morelach, które są przesypywane mąką, by uniknąć sklejania się owoców)
  • w nabiale, np. jogurtach, śmietanie, serach
  • w słodyczach, np. czekoladzie, cukierkach, lodach

Jak unikać glutenu?

Osoby, które są zmuszone wyeliminować gluten z diety, czy to ze wskazań medycznych, czy też dobrowolnie, stoją przed ogromną zmianą w życiu. Pierwsze tygodnie na pewno będą trudne. Na samym początku warto przeorganizować kuchnię. Jeżeli reszta domowników jest na normalnej diecie, to powinniśmy zaaranżować osobną półkę na produkty bezglutenowe; ważne, żeby te artykuły były najwyższej. Chodzi o to, by uniknąć ewentualnego rozsypywania się produktów glutenowych, np. w czasie sięgania po nie. Warto zaopatrzyć się w osobne noże i deski do krojenia. Nie powinno się przygotowywać potraw w jednym czasie – najlepiej jeśli bezglutenowe posiłki są przygotowywane jako pierwsze w czystej kuchni. To oczywiste, że nie smażymy kotletów z panierką bezglutenową i tych z jej glutenowym odpowiednikiem na tej samej patelni ani nie korzystamy z jednego chlebaka. Świetną inicjatywą jest też program Menu bez glutenu, który prowadzi spis restauracji oferujących danie bezglutenowe.