Na blogu EUROIMMUN ukazał się ciekawy wywiad z jedną z pracownic głównej siedziby EUROIMMUN AG w Lubece (Niemcy). Firma zajmuje się dystrybucją odczynników diagnostycznych, głównie z zakresu immunologii. Jednym z ważniejszych produktów są badania w kierunku celiakii. Zaliczamy do nich testy na obecność przeciwciał w różnych klasach: przeciwko transglutaminazie tkankowej, przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny, przeciwciał endomysialnych, a także oznaczanie HLA-DQ2/DQ8 metodą mikromacierzy. Szacuje się, że celiakia występuje u co setnej osoby, nic więc dziwnego, że wśród pracowników tak wielkiej firmy znajdują się chorzy na celiakię. Jednym z nich jest 25-letnia Jula.
Jula opowiada, że wiele lat borykała się z problemami żołądkowymi, zdiagnozowano u niej nietolerancję pszenicy, jednak dopiero w EUROIMMUN usłyszała o celiakii i dzięki temu jej próbka krwi została przebadana – Jula miała nawet możliwość zobaczyć swoją pozytywną próbkę pod mikroskopem.
Od chwili postawienia diagnozy Jula całkowicie zmieniła swoją dietę. Na szczęście ma wsparcie w rodzinie i przyjaciołach. Tęskni czasem za niektórymi glutenowymi produktami, takimi jak pizza, słodycze, bułki i piwo, jest jednak świadoma, że dzięki restrykcyjnej diecie czuje się dobrze, nie ma już problemów z żołądkiem i niezdrową cerą.
Jula wspomina także, że przystosowanie sklepów i restauracji w Niemczech pozostawia wiele do życzenia. Dzięki podróżom wie, że dużo lepsza sytuacja jest w Hiszpanii, Australii oraz Nowej Zelandii.
Zdjęcie: Unsplash (autor: Pierre Gui)