Tropomiozyny to rodzina silnie alergizujących, odpornych na działanie wysokich temperatur białek budujących mięśnie. Częstość alergii na tropomiozyny w obrębie osób z alergią na owoce morza jest bardzo wysoka i wynosi od 50 do nawet 100%. Szacuje się, że alergia na owoce morza dotyczy ok. 0,6% światowej populacji.
W rejonach o dużym spożyciu owoców morza, np. krajach Morza Śródziemnego, może sięgać nawet 5%. Do najważniejszych alergenów należy główny komponent krewetki o nazwie Pen a1. Pierwotne uczulenie na tropomiozyny jest związane ze spożyciem owoców morza, wziewnym uczuleniem na roztocze lub karaluchy. Do alergii na tę rodzinę białek może dojść również na drodze infekcji pasożytniczych.
Podobieństwo tropomiozyn z różnych gatunków bezkręgowców przekracza 70% i jest przyczyną dużej liczby reakcji krzyżowych w obrębie osób uczulonych na: skorupiaki (krewetki, homary, kraby), mięczaki (ślimaki, małże, ośmiornice, ostrygi), roztocze kurzu domowego (D. pteronyssinus, D. farinae) czy pasożyty (glista ludzka, nicień).
Objawy alergii mogą pojawić się już po spożyciu niewielkich ilości pokarmu lub wziewnym przyjęciu alergenu (np. podczas smażenia – w postaci aerozolu). Obejmuje zwykle skórę (pokrzywka, swędzenie, obrzęk naczynioruchowy), jamę ustną (opuchnięcie warg i ust), problemy żołądkowe (wymioty, skurcze brzucha, biegunka). Mogą być również przyczyną ciężkich objawów, jak anafilaksja czy astma.
Opracowano na podstawie: EAACI Mollecullar Allergology User’s Guide, European Academy of Allergy and Clinical Immunology 2016.