Czego szukasz?

Alergie
Wróć
Wróć
test text

Znajdź laboratorium

Reakcje krzyżowe w alergologii – cz. 6: Albuminy surowicy

Utworzone przez Michał Podkalicki
Reakcje krzyżowe w alergologii (cz. 6) Czytanie zajmuje ok. 2 min
Czytanie zajmuje ok. 2 min
Spis treści:

Albuminy surowicy to rodzina białek produkowanych w wątrobie, które w organizmie pełnią wiele funkcji. Albuminy spotkamy nie tylko we krwi, ale są również obecne w wydzielinach, łupieżu zwierzęcym, ślinie, moczu, mleku, mięsie, mleku czy np. żółtku jaja kurzego. Z tego powodu zaliczamy je zarówno do alergenów wziewnych, jak i pokarmowych.

Albuminy surowicy różnych gatunków zwierząt wykazują duże podobieństwo w budowie, dlatego reakcje krzyżowe u osób uczulonych na albuminy takich zwierząt, jak: krowa, koń, świnka morska, kot, pies, świnia, nie należą do rzadkości.

Do najczęstszych przypadków należą: alergia pokarmowa na wołowinę u osób uczulonych na mleko (wspólny alergen Bos d6), alergia pokarmowa na mleko krowie lub wołowinę u osób z wziewną alergią na łupież zwierzęcy (Bos d6 – krowa, Equ c3 – koń).

Zdarzają się również rzadsze przypadki reakcji krzyżowych, np. tzw. zespół wieprzowina–kot, czyli występowanie objawów alergii po zjedzeniu wieprzowiny u osób z wziewną alergią na kota. Istnieje również tzw. zespół ptak–jajko, który polega na występowaniu objawów alergii po ekspozycji na pierze lub po spożyciu mięsa ptaków u osób z alergią na żółtko jaja kurzego. W tym przypadku za występowanie objawów odpowiada alergia na albuminę kurzą zlokalizowaną w żółtku (alfa-liwetynę).

Reakcje krzyżowe w alergologii (cz. 6)

Opracowano na podstawie: EAACI Mollecullar Allergology User’s Guide, European Academy of Allergy and Clinical Immunology 2016.