Czego szukasz?

Alergie
Wróć
Wróć
test text

Znajdź laboratorium

Profilaktyka alergii pokarmowej od pierwszych dni życia dziecka

Utworzone przez Michał Podkalicki
Dziecko Czytanie zajmuje ok. 3 min
Czytanie zajmuje ok. 3 min
Spis treści:

Jak zmniejszyć ryzyko rozwoju alergii?

Częstość występowania alergii pokarmowych wśród ludzi w ostatnich latach niebezpiecznie wzrosła i jest uznawana za jeden z ważniejszych problemów zdrowia publicznego w krajach rozwiniętych. Możliwości leczenia alergii oraz zmniejszania jej objawów są wciąż ograniczone i nie zawsze dają oczekiwane rezultaty.

Czy można zapobiec wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka już w okresie karmienia piersią?

Karmienie piersią to okres, w którym kobiety zwracają szczególną uwagę na spożywane artykuły. Jednym z produktów, budzących największe kontrowersje w diecie kobiet karmiących, są orzeszki ziemne. Wynika to z faktu, że mogą one powodować u osób uczulonych bardzo silną reakcję alergiczną. Kobietom karmiącym piersią zwykle odradzano spożywania orzeszków ziemnych, gdyż – jak sądzono – mogło się to wiązać ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka. Czy jest to słuszna postawa, która rzeczywiście ustrzeże dziecko przed alergią?

Ostatnie badania prowadzone przez zespół naukowców z Children’s Hospital Research Institute of Manitoba oraz University of Manitoba wykazały, że spożywanie orzeszków ziemnych podczas karmienia piersią, a także wprowadzenie tego produktu do diety dziecka przed ukończeniem 1. roku życia, może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii na ten produkt. Znacznie częściej alergii doświadczały dzieci, których matki unikały spożywania orzeszków podczas karmienia piersią, decydując się wyłącznie na wczesne rozszerzenie diety malucha o orzeszki ziemne.

Odkrycia te sugerują, że już podczas karmienia piersią matki mogą zapobiegać wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka. W badaniach wzięło udział 342 dzieci. Najniższy stopień występowania alergii pokarmowej na orzeszki ziemne, wynoszący zaledwie 1,7%, zaobserwowano u dzieci, których matki spożywały ten produkt podczas karmienia piersią oraz wprowadziły go do diety dziecka przed ukończeniem przez nie 1. roku życia.

Podobne wyniki dały badania z udziałem takich alergenów, jak jaja kurze, które w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii powinny zostać wprowadzone do diety dziecka pomiędzy czwartym a szóstym miesiącem życia.

Już od pierwszych dni życia niemowlęcia istnieje możliwość profilaktyki w zakresie alergii pokarmowych dziecka. Rekomendowana przez wiele osób dieta eliminacyjna, zarówno dla matki karmiącej, jak i noworodka, wydaje się być nieskuteczna, prowadząc nawet do zwiększonego ryzyka alergii. Przeprowadzone badania dają zupełnie nowe spojrzenie na zapobieganie problemowi alergii. Nie rozwiązuje to jednak problemu w przypadku dzieci starszych oraz dorosłych, u których dieta eliminacyjna jest niezbędna do uniknięcia uciążliwych objawów alergii.