Celiakia to przewlekła choroba autoimmunologiczna, wywoływana przez spożywanie glutenu – białka obecnego m.in. w pszenicy i życie. Choroba ta dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych, a jej diagnostyka i leczenie często rodzą pytania i wątpliwości. Diagnostyka jest trudna i czasochłonna, ponieważ objawy celiakii są niespecyficzne i różnorodne. Jedynym skutecznym sposobem leczenia celiakii jest bezwzględna dieta bezglutenowa stosowana przez całe życie. Po jej wprowadzeniu objawy zazwyczaj ustępują i dochodzi do regeneracji błony śluzowej jelita cienkiego.
Seminarium internetowe o celiakii
Dietetycy napotykają liczne wyzwania związane z prawidłowym rozpoznaniem celiakii i skierowaniem pacjenta do odpowiedniego specjalisty oraz z prowadzeniem pacjentów na diecie bezglutenowej. Zapraszamy do obejrzenia seminarium internetowego „Tajniki diagnostyki celiakii”, w którym dr n. farm. inż. Patryk Matuszek rozwiewa wątpliwości związane z diagnostyką celiakii, omawia najnowsze rekomendacje i wyjaśnia, jak prawidłowo prowadzić pacjentów z tą chorobą. Seminarium odbyło się 15.01.2024 r. o godzinie 20:00 na grupie webinarowej dla dietetyków na Facebooku: Tajniki badań laboratoryjnych dla dietetyka.
Tajniki diagnostyki celiakii – agenda seminarium
- Czym jest celiakia?
- Jakie są objawy i rodzaje celiakii?
- Jakie znaczenie mają badania serologiczne i genetyczne w diagnostyce celiakii?
- Jakie są aktualne rekomendacje w zakresie diagnostyki dzieci i osób dorosłych?
- Jakie są najczęstsze mity na temat celiakii?
- Jak wygląda leczenie celiakii?
- Jakie błędy najczęściej popełniają pacjenci na diecie bezglutenowej?